Detox
Nadělte si po Vánocích dárek jménem detox

Nadělte si po Vánocích dárek jménem detox

Vánoční svátky jsou balzámem pro duši. Jsou to přece svátky pohody, lásky a štěstí. Ale o co víc se raduje naše duše, o to hůř na tom bývá naše tělo. Přejídáme se doma i na návštěvách, konzumujeme tučná a sladká jídla, alkoholu se zrovna nevyhýbáme a na sport nemáme čas. Dostat své zažívání zase zpět do předvánoční formy je tedy velmi dobrým rozhodnutím. Na Silvestra ho zase budeme potřebovat v té nejlepší kondici, že? Přichází tedy čas pro povánoční detox.

Účelem detoxu není shodit kila, ale dostat naše tělo znovu do pohody. Přece jenom svátky jsou dlouhé, a co se jídla týče velice náročné. Pokud nechcete na Nový rok zaplakat nad svou váhou, dejte si od těžkého jídla trošku oddych. Jak na to? 

Výživový lékař Ben Coomber poradil, jak se co nejrychleji zbavit plnosti. Upozornil, že nafouknuté břicho přejde a je třeba se co nejrychleji vrátit k běžné rutině. “Nadmutí je přechodné. Nastane tehdy, když si dopřáváte příliš mnoho, případně tehdy, kdy sníte jídlo, na které vaše tělo zareaguje,” uvedl Coomber pro deník Express.

Pravdou je, že nepříjemný stav může trvat i delší dobu. To nejlepší, co můžete udělat, je začít znovu s běžnou a zdravou stravou, dopřávat si dostatek spánku a nezapomínat na cvičení.

 „Od malička jsme se učili pečovat o vnější čistotu. Pravidelně si umývat ruce, vlasy a celé tělo od nečistot, se kterými jsme v celodenním kontaktu. Je to pro nás samozřejmé a děláme to každý den. Pečovat o čistotu vnitřního prostředí nás ale nikdo nenaučil. Přitom vzhledem ke způsobu našeho stravování a života obecně je to téma více než aktuální a potřebné,“ vysvětluje Lukáš Bulín, který se metodám integrované a funkční medicíny a výživy věnuje více než 15 let a je také autorem programu Hubnujidlem.cz. 

Změňte způsob stravování

Klíčovým faktorem detoxikace organismu je přirozená strava, bohatá na ovoce a zeleninu, ořechy, semínka a luštěniny. Zásadní je pro detoxikaci také zvýšený příjem vlákniny, která čistí obsah střev. Jako nevhodné jsou rafinované cukry, bílé pečivo, uzeniny, červené maso, alkohol, různé sladké, slané a smažené pochutiny. Namísto sladkých limonád a džusů, sáhněte po čisté vodě nebo bylinkových čajích. K detoxu však patří také dostatek aktivního pohybu na čerstvém vzduchu, dostatečně dlouhý a kvalitní spánek, dodržování pitného režimu a odstranění stresu. Samozřejmostí je absence alkoholu a nikotinu.

Hlavní zásady detoxu

Při očistě organismu byste měli kromě cukrů vynechat nebo alespoň snížit konzumaci potravin z bílé mouky (pečivo, těstoviny) a nahradit je výrobky z celozrnné nebo špaldové mouky.

  • Zvyšte podíl čerstvých potravin – zeleniny a ovoce – alespoň na jednu čtvrtinu.
  • Alkohol a kofein vyměňte za bylinné čaje, horký zázvor a citronádu s medem.
  • Snižte příjem mléčných výrobků.
  • Pijte minimálně dva litry vody denně.

Vsaďte na citrony, probiotika, kopřivu a mrkev

Nedovedete si ráno představit bez šálku dobré kávy? Zkuste ji na pár dní vyměnit za sklenici vody s vymačkaným citronem. Stejně jako káva, tak i tento nápoj podporuje vaše trávení. Zároveň pročistí játra a pomáhá při odkyselení vašeho těla. Pokud je vám těžko, cítíte se nafouklí a plní, sáhněte pro probiotikách. Napomáhají lepšímu trávení a srovnávají hladinu mikroflóry ve střevech. Vyskytují se v jogurtu, kefíru, kysaném mléku nebo kysaném zelí.
Pití kopřivového čaje je skvělé k pročištění vylučovacího ústrojí. Kopřiva také léčí akné a další kožní problémy. Jen pozor, kopřivový čaj nepijte déle než 1 týden v kuse. Šťáva z mrkve je zase skvělá na očistu organismu. Je plná vitaminů, minerálů a antioxidantů. Dejte si ji klidně jako odpolední svačinku.

Játra jsou nejdůležitější

O důležitosti správného fungování jater není třeba diskutovat. A právě jejich očista bývá základem každého správného detoxu. Která zelenina je vhodná k očistě jater?

  • Jakákoli listová zelenina (salát, špenát)
  • Kořenová (mrkev, celer, řepa…)
  • Košťálová (květák, kapusta, brokolice, zelí – i kvašené)
  • Cibulová (česnek, cibule, pórek)
  • Artyčoky

A co bylinky, koření a další potraviny, které pomáhají játrům k očistě? Nejznámější bylinou je ostropestřec mariánský – půvabná rostlina, která dorůstá výšky až dvou metrů, je vlastně pouhý bodlák. Lidový název této rostliny je „Kristova koruna“ či „Mariánský bodlák“. Už v dobách minulých a v počátcích medicíny se jeho extrakt požíval téměř na veškeré potíže spojené s dutinou břišní a stala se z něj standardní součást likérů a tinktur na léčbu všeho, co souviselo s játry. Účinnou složkou ostropestřce je flavonolignan silymarin. Nejvíc je koncentrován v semenech, méně pak v listech nebo kořenu. Ostropestřec se používá k péči o játra – podporuje jejich funkci. Chrání jaterní tkáň tím, že přispívá k jejich detoxikačnímu a regeneračnímu potenciálu. Pomáhá při trávení a pročištění těla, příznivě ovlivňuje stav srdce. 

K jaterní očistě skvěle pomohou také pampeliškové a kopřivové lístky, rozmarýn a tymián, kurkuma, nopál, lněná či chia emínka, chlorela a mnoho dalších.

Zdroje:  MycoMedica.cz, BezHladovění.cz, Lifee.cz, Idnes.cz, JenProŽeny.cz, BleskProŽeny.cz, KlubZdraví.cz, Fresh.iPrima.cz, Anna Štěpánková – AAZdraví.cz

Za krásný obrázek děkujeme serveru Ladylab.cz.