Výživa
O ovoci z ráje plného zdraví

O ovoci z ráje plného zdraví

Máme ho každý doma, vsadím se, že se najde v každé domácnosti alespoň jedno. Tohle ovoce přirozeně zdobí každou českou zahrádku, každý moravský sad. A tuhle nějaký ministr v rozhlase povídal, že jde o velice strategickou surovinu a že bychom si tedy měli hlídat soběstačnost v této, jak říkal, komoditě. No, na to, že jablko, je součástí lidského jídelníčku, historie a kultury už tisíce let, bychom jej měli mít ve větší úctě. A jíst ho denně. Nestačí si něm jen číst…

Ve světě se pěstuje okolo 8000 jablečných odrůd (někdo tvrdí, že existuje až 35 tisíc odrůd, což beru s rezervou). Jenom třeba ve Spojených státech se pěstuje přes 100 odrůd. Komerčně pěstuje jablka 36 států, největšími producenty jsou Čína, USA, Turecko, na sever od nás Polsko a na jih Itálie. U nás po roce 1989 nastal obrovský pokles produkce, ale už se blýská na lepší časy.

Zajímavá informace také je, že pokud jablko vypěstujete z jádra, vyroste úplně jiná odrůda, než z jakého jablka pochází. Největšími konzumenty jablíček jsou Holanďané, na hlavu spotřebují 50 kg jablek. My jsme zhruba na polovině jejich spotřeby a já konstatuji, že je to veliká škoda.

Jablko a první hřích

Kniha Genesis, první část Starého zákona, nabízí zajímavý botanický problém. Týká se Stromu poznání a jeho zakázaného ovoce. Skutečně si Adam s Evou pochutnali na jablku, nebo okusili něco úplně jiného?

Podle biblické knihy Genesis roste uprostřed rajské zahrady „Strom poznání dobra a zla“. Adam a Eva měli zapovězeno jíst jeho plody, jak ale známo, tak úplně to nevyšlo. Had přesvědčil Evu, aby ochutnala a ta se navíc o svou kořist neváhala podělit s Adamem. Trest za nedodržení božího zákazu byl rychlý – Eva se i s Adamem a s hadem pakovali z Ráje. Samotný „Strom poznání“ bývá dnes nejčastěji vyobrazován jako jabloň, a oním ovocem, které Eva s Adamem měli pozřít, tak muselo být jablko. Odpovídá to ale původní biblické verzi?

Podle rabína Ariho Zivotofskyho, neurovědce izraelské Bar-Ilan University, hebrejská Bible ve skutečnosti neuvádí, o jaký plod se konkrétně jedná. Ve hře je několik možností, ale jablko mezi nimi možná trochu překvapivě není. V knize Genesis je použit hebrejský výraz peri, který ovšem znamená obecně plod, jak tehdy, tak i v moderní hebrejštině. Jde tedy o „plod ze Stromu poznání“.

Jablko a zdraví

Říká se, že jablko denně zahání doktora, a věděli to již staří Římané. Velký význam oblíbeného ovoce potvrzují jak mýty, tak i novodobé studie. Co je na těchto sladkých křupavých plodech tak úžasného?

Již staří Římané jedli jablka ve velkém – věřili totiž, že je to ovoce nesmrtelnosti. A jak ukazuje americká studie provedená na více než osmi tisících dospělých, možná nebyli úplně daleko od pravdy. Podle ní totiž každodenní konzumace jablek podporuje dlouhověkost, chrání před různými zánětlivými onemocněními, a dokonce zvyšuje intelektuální výkon.

V jednom středně velkém jablku najdeme následující živiny:

  • Kalorie: 95
  • Sacharidy: 25 g
  • Vláknina: 4 g
  • Vitamín C: 14% denní doporučené dávky
  • Draslík: 6% denní doporučené dávky
  • Vitamín K: 5% denní doporučené dávky
  • Mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6: méně než 4% denní doporučené dávky.

Navíc jsou jablka bohatým zdrojem polyfenolů. A i když v obchodě údaj o množství polyfenolů v jablkách nenajdete, mají tyto látky celou řadu pozitivních účinků na vaše zdraví.

Pokud chcete příznivý vliv jablek na zdraví využít na maximum, jezte je se slupkou. Slupka jablek totiž obsahuje polovinu z celkového množství vlákniny v jablkách a velké množství polyfenolů.

Jedno středně velké jablko obsahuje pouze cca 50 kalorií a kromě nich se v něm skrývá množství živin, ale téměř žádné tuky. Z těch živin můžeme jmenovat draslík, který hraje důležitou roli při zásobování mozku kyslíkem, funkci ledvin a svalů, plus je důležitý při hospodaření s vodním režimem v těle.

Kromě draslíku jsou tu ještě vápník a hořčík a dalšími důležitými látkami jsou i vitamín C a zmíněná vláknina, která podporuje vyprazdňování a tím pročišťuje střeva. Jablko obsahuje i antioxidanty, ten „zdravý“ cukr – fruktózu a pektin, který zbavuje tělo škodlivin. Tato řada živin dělá z jablka účinný lék na několik neduhy. Pomáhá při bolestech hlavy nebo poruchách trávení. Kyselá jablka podporují činnost střev, tedy jsou dobré, pokud trpíte zácpou. Sladká sypká jablka naopak zachraňují člověka při průjmu. Díky zmiňovanému céčku (a stejně vitaminu A a B6) se doporučuje několik jablek denně i při chřipce a nachlazení, při horečce a kašli.

  • Jablka jsou dobrým zdrojem cenných flavonoidů, které pomáhají bojovat se škodlivými volnými radikály podobně jako vitaminy E a C, což jsou silné a účinné antioxidanty. 
  • Oblíbené ovoce je až z 80 % tvořeno vodou, takže napomáhá zdravé hydrataci. Dále obsahuje draslík, který pomáhá při hospodaření s vodou, bojuje proti zadržování tekutin v těle a působí močopudně. Jablka tak zabraňují křečím a snižují krevní tlak.
  • Pro vysoký obsah vlákniny pektinu se jablka doporučují k prevenci nebo i k léčbě zácpy. Musíte je ale jíst i se slupkou, právě v ní se totiž pektin nachází. Podporuje tvorbu ochranného střevního hlenu a zlepšuje tak průchodnost střev. Váže na sebe cholesterol, krevní tuky a škodliviny, jako je olovo nebo rtuť, a všechny odplavuje střevy z těla pryč. Prospívá tak nejen trávicímu systému, ale celému organismu. Proto je jablko vhodnou detoxikační potravinou.
  • Jablka mají prebiotické účinky a podporují růst tělu prospěšných baktérií ve střevě. Jablka obsahují pektin, což je druh vlákniny, který účinkuje jako prebiotikum. Prebiotika slouží jako potrava pro tělu prospěšné baktérie v trávicím traktu.
  • Jablka zlepšují zdraví kostí. Konzumace ovoce přispívá ke zvýšení hustoty kostní hmoty, což je důležitým ukazatelem zdraví kostí.
  • Antioxidanty v jablkách chrání váš mozek ve starším věku. Vědecký výzkum se zaměřuje zejména na zkoumání účinků slupky a dužiny jablek. Nicméně se ukazuje, že i jablečný džus může účinně působit proti věkem podmíněné degeneraci mozkových funkcí.
  • Podle nejnovějších výzkumů plody jabloně chrání náš mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
  • Budoucí maminky jablky sníží riziko vzniku astmatu u dětí.

Jablko v českém místopisu

O tom, v jaké úctě chovali jablka naši předkové, se můžeme přesvědčit krátkým exkurzem do českého zeměpisu. Věru, jablko najdeme na mapě častěji, než bychom čekali…

  • Obec Pěnčín leží v jižní části Liberecka na rozhraní malebného Podještědí a Českého ráje. Historii majetkoprávních vztahů k obci Pěnčín lze spojit se třemi rody, a to s rodem pánů z Vartenberka, z Valdštejna a knížaty z Rohan. Rod pánů z Valdštejna připomíná zlatý lev ve znaku obce, v jehož dolní polovině se nachází červené jablko. Toto jablko symbolizuje pěstitelské tradice, jejichž úspěšnost obec proslavily. Byly zde vyšlechtěny známé odrůdy Šampion, Rubín, Vanda a Bohemia pyšnící se téměř každým rokem titulem „Jablko roku“. Výstava Svátek jablka je v obci velkou událostí. Jedná se o novodobou tradici, na které lze zhlédnout až 300 jabloňových odrůd. Tuto výstavu připravuje obec společně s členy zahrádkářského spolku. Nechybí zde ani ochutnávka jablečných pochoutek, které připravují pěnčínské ženy.
  • Vesnice Lhenice leží 12 km východně od Prachatic a byla českým králem Ferdinandem I. v roce 1544 povýšena na městys. Tím byl udělen městečku také znak, který dokládá tradici ovocnářství, jehož kořeny sahají už do 16. století. V této době se ve Lhenicích začaly pěstovat jablka a hrušky, které byly dodávány i do sídla feudální vrchnosti. Lhenice zásobují celé město jablky dodnes. Znak městyse je tedy dokladem pěstování tohoto ovoce, neboť nad stříbrnou hradební zdí s cimbuřím, která je zobrazena na modrém štítě, vyrůstá jabloňový štěp v přirozených barvách se žlutočervenými jablky.
  • Pověst o vzniku města Jablonce nad Nisou vypráví o rusalce Nise, strážném duchu této řeky, jež žije v řece odedávna a drží ochrannou ruku nad všemi, kteří se octnou na jejích březích. Do krásné a hodné Nisi se kdysi zamiloval hrozný démon Muhu a chtěl ji za ženu. Ona ho však nechtěla a schovávala se před ním v kmeni jabloně, pročež ji Muhu proklel. Královna všech víl a rusalek jeho kletbu zmírnila tím, že Nisu může osvobodit opravdová lidská láska. Muhu se snažil ze všech sil dobrá kouzla královny víl zmařit, což se mu však nepodařilo. Nakonec nad jeho nepravostmi zvítězila věrná láska Tomáše a Růženky. On sám byl na věky uvězněn ve skále uprostřed jedlového lesa a v místech, kde rostla jabloň, v jejímž kmeni se Nisa ukrývala, vzniklo město Jablonec nad Nisou, které se nachází v oblasti Jizerských hor.
  • Stavba U Tří granátových jablek je dům v Praze, kolem kterého projížděl královský průvod, jenž vyvrcholil korunovací nového krále. Dalším domem, který ve svém názvu obsahuje slovo jablko, je dům pojmenovaný U Zlatého jablka. Oba domy se nacházejí na Karlově ulici v Praze, na cestě, kudy projížděl královský průvod.
  • V malebném prostředí Křivoklátské vrchoviny u obce Jablečno v blízkosti Zbiroha se nacházejí Jablečné skály. Toto místo je v Čechách horolezci velmi oblíbeno. Jednotlivé skály se nazývají – Granátová, Žitavka, Reneta, Matčino, Jonathanova, Pláně atd.
  • K založení města Jablunkova se váže pověst o kupcích, kteří si rádi na svých obchodních cestách odpočali pod korunou jabloně, na úpatí beskydských vrchů, kudy vedla známá obchodní stezka. Časem se zde začala rozrůstat nová osada, kterou lidé nazvali podle jabloně, již tam rok co rok rodila vynikající jablka, tedy Jablunkov. Toto město leží na soutoku řek Olše a Lomné v jihovýchodní části okresu Frýdek-Místek.

Zdroje: Dagmar Heřtová – iRozhlas.cz, Stanislav Mihulka – StoPlusJednička.cz, Zuzana Klodnerová – Jablko v jazyku, literatuře a kultuře (Masarykova univerzita, Brno 2013), Kateřina Hájková – ProŽeny.cz, MUDr. Michal Vilímovský – Cs.Medlicker.cz, Rehabilitace.info

  • KLODNEROVÁ, Zuzana. Jablko v jazyku, literatuře a kultuře [online]. Brno, 2013 [cit. 2022-05-16]. Dostupné z: https://theses.cz/id/m8m56x/. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce doc. PhDr. Karla Ondrášková, CSc.